Waardering voor de zorg

De medewerkers in de Nederlandse zorg hebben de afgelopen maanden kunnen rekenen op de steun van miljoenen mensen. En terecht! Nu is het belangrijk dat die waardering en ook in de toekomst blijft bestaan. Om dat te realiseren ben ik kunstenaar Adriënne Rombout gestart met het initiatief van een driedimensionale Compassiebeer. Let wel: een beer van maar liefst 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed!

Deze visualisaties zijn gemaakt zijn door HET Architecten en FORM

Mini Floriade

Deze groene beer met een vacht van plantjes, is een showcase voor de getroffen tuinbouw. De tuinbouw is sterk vertegenwoordigd in deze regio en zwaar getroffen na de uitbraak. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis en daarom zijn al die burgers uit de regio van Delft aangewezen op de zorg in dit ziekenhuis. Het is dan ook een steun voor alle patiënten in het Reinier de Graaf Ziekenhuis en de duizenden mensen die de patiënten in het ziekenhuis bezoeken.

Over het project

Eindresultaat

Regionale verbinding

Deze Compassiebeer komt tot stand met de inzet van veel verschillende lokale en regionale partijen. Zo wordt de Compassiebeer niet alleen een symbool van waardering en medeleven voor zorgmedewerkers en patiënten, maar juist ook voor de kracht van lokale verbindingen tussen ondernemers en bewoners.

Sociale cohesie

Ik zie de Compassiebeer als onze beer en het is dus ook jou beer en uw beer. Door middel van de filmpjes en vlogs laat ik zien wie zich allemaal heeft ingezet. Wat er allemaal bij kwam kijken. Het was een heel proces dat om heel diverse kwaliteiten vraagt. Inclusie staat dan ook centraal, een diversiteit aan uiteenlopende type mensen heeft een steentje bij gedragen.  Volg de  filmpjes en vlogs door je of u te abonneren op het YouTube kanaal van Art Works Well.

Abonneer gratis

Filmpjes en Vlogs

Montage Demi van der Weele – Ondertiteling Ferdinand van der Horst

Community project

Ik zie dit echt als een community project, een brug tussen de werelden van kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij. Het is geweldig om de gemeenschappelijke inzet te zien. Het is echt vóór de maatschappij, dóór de maatschappij.

Auke Herrema

Wat vooraf ging

UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis.  Foto’s door Gert Janssen – Vidiphoto

Erasmus MC. Foto’s door Gert Janssen – Vidiphoto

Erasmus MC

De plantjes werden na 3 weken uitgedeeld aan het zorgpersoneel.

Het idee

Kunst is mijn middel om mensen ontspanning en positieve afleiding te bieden. Mijn kunst staat altijd in relatie met de natuur. Ik zag de nood in de zorg. Door de coronacrisis waren tuinders genoodzaakt om hun planten te vernietigen. Zorgmedewerkers verdienen waardering en patiënten en hun naasten steun. Deze gedachten samen zorgde voor een ingeving. Ik zou met gebruik van planten een beer maken als symbool voor Samen Sterk.

UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis. Foto’s door Ivar Pel.

UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis. Foto’s door Ivar Pel.

In de praktijk

Vanuit het werkveld werd dit idee direct enthousiast ontvangen. Kwekers Vilosa en SV.CO leverden per beer 10.000 kalanchoe plantjes. De eerste drie liggende 2D beren hebben inmiddels heel wat compassie en waardering gebracht in het Erasmus MC, Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Bieslandhof.

Pieter van Foreest verpleeghuis de Bieslandhof.

Waarom

Mijn persoonlijke drijfveer komt voort uit wat ik zelf heb meegemaakt. Toen ik na een operatie twee maanden volledige bedrust moest houden in een verpleegtehuis heb ik veel waardering gekregen voor kwetsbare ouderen en het zorgpersoneel. Ik heb werkelijk dag en nacht ervaren dat zij zich met hart en ziel voor professionele zorg inzetten. In een normale situatie was de werkdruk al bijzonder hoog. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe hoog de werkdruk de afgelopen periode is geweest. Ik vind het belangrijk dat de waardering die is ontstaan wordt behouden.

Recensies

Het is geweldig dat zoveel kinderen en hun ouders hebben kunnen genieten van de grote beer die bloeide in de tuin van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Joris Prinssen

Wilhelmina Kinderziekenhuis

Teamlead Woordvoering en Online Media

Adrienne, Ik vond de beren heel erg mooi heel goed gelukt! Ik vind het bijzonder dat de planten die we zouden weg moeten gooien zoveel mensen nog blij kan maken, middels een kunstwerk. Iedereen op de locatie vond het op dat moment ook fijn dat er nog planten weggingen, in plaats van de container in. Ik had er ook zelf geen voorstelling bij wat ervan gemaakt zou kunnen worden, ben bijzonder verrast daarover!

Jelle Strijbis

SV.CO

Eigenaar

Beste Adriënne, graag danken wij u van harte voor het maken van de mooie beer deze afgelopen periode. Niemand had van te voren kunnen bedenken hoe alles heeft kunnen lopen en welke keuzes gemaakt moesten worden. Maar het gebaar van uw kant gaf het gevoel van waardering en net weer dat zetje om meer te geven! De beer van vetplantjes was een echt hoogtepunt midden in de passage. Alle bezoekers en medewerkers keken er naar en maakte mooie foto’s. Wij hopen dat voor u en uw dierbaren de gevolgen van de crisis beperkt blijven. Met warme groet.

Covid Team

Erasmus MC

Meer informatie?

LinkedIn
Instagram

Deel deze pagina op je socials

[Sassy_Social_Share]